Terugblik op mijn transformatie in 2020

2020 was een bizar jaar. Ik heb nog steeds het gevoel dat zomer 2020 nog moet komen, maar het jaar is alweer voorbijgevlogen. Dit was ook een jaar waarin mijn onderneming een hele transformatie doormaakte. Ik heb een enorme groei gemaakt als persoon en als ondernemer. Het grote verschil tussen nu en een jaar geleden is dat ik niet meer alleen een designer ben maar nu ook echt ondernemers help om zelf ook een transformatie door te maken. Dat doe ik door strategie en ontwerp te combineren. In deze blogpost neem ik je mee in mijn transformatie van het afgelopen jaar.Het jaar startte met de lancering van mijn nieuwe website en drie branding design pakketten. De nieuwe website was ik echt aan toe want in 2019 had ik een nieuwe huisstijl voor mijzelf ontworpen. Deze stijl moest nog doorgevoerd worden op mijn website. Met de tijd ontdekte ik dat de pakketten niet goed bij mij en bij mijn doelgroep paste. Ik had altijd al het gevoel dat ik veel meer te bieden had dan alleen het ontwerpen van een logo of huisstijl. Ik wilde graag nog meer waarde gaan bieden aan mijn klanten zodat zij ook echt een transformatie ondergaan. Niet alleen met de looks van je onderneming maar ook met de feels!


De pakketten die ik had werkte dus niet. Ik ging verder zoeken naar waar mijn hart ligt en wat ik allemaal te bieden heb. In maart, vlak voordat de eerste lockdown inging, hakte ik de knoop door om een niche te kiezen. Ik besloot om mijn passie voor ontwerp en fotografie te combineren door mij volledig te focussen op fotografen helpen met hun branding. En wauw, wat heeft dit besluit mij veel gebracht! Het was misschien de slechtste timing ooit vanwege de lockdown en fotografen die geen inkomsten meer hadden, maar ik kreeg enorm veel inspiratie om te werken aan nieuwe, waardevolle producten.


Die periode had ik veel leuke gesprekken met fotografen over waar behoefte naar is op het gebied van branding. Ik maakte mijn gratis werkboek branding strategie. En ik was vooral heel veel aan het brainstormen en visualiseren over waar ik naartoe wil met mijn onderneming. Ik had veel mooie ideeën maar ik wist niet zo goed hoe ik het moest aanpakken. Ik stond stil en miste iemand om mij heen die ervaring heeft en de markt kent. Iemand waar ik altijd terecht kon om even te sparren of om feedback te vragen.


Ik ging opzoek naar coaching, iemand die me persoonlijk kon begeleiden met het realiseren van die mooie ideeën, en kwam terecht bij Raisa Zwart. Nadat ik haar mijn levensverhaal (haha) had verteld in een mailtje maakte we een afspraak om even te bellen. Tijdens dat telefoontje voelde het meteen goed. Ik wist dat dit traject mij veel ging brengen en had er alle vertrouwen in om met Raisa aan de slag te gaan. Toch had ik een angstig gevoel en de reden daarvoor was geld, want dat had ik niet. De eerste helft van het jaar heb ik zo veel onderzoek gedaan, ik had niet echt een product waar ik 100% achter stond en dat was ook te zien in mijn omzet. Toch heb ik de keuze gemaakt om het traject te gaan volgen. Ik betaalde het in termijnen zodat ik het toch kon betalen.


Na het telefoontje met Raisa belde ik mijn moeder en de tranen sprongen in mijn ogen. Ik was super trots op mezelf dat ik zo lekker bezig was en het besluit nam om te investeren in mijn dromen, maar ik voelde me ook schuldig omdat ik het voor mijn gevoel nog niet “verdiende”. Het was een risico om deze investering te doen omdat ik nog geen uitzicht had op meer omzet maar toch voelde ik dat het ging lukken. En spoiler! Het is ook gelukt! Gelukkig bleef dat schuldgevoel niet aanhouden, we gingen keihard en de bak en ik kwam er uiteindelijk sterker uit dan dat ik erin ging.


Tijdens het 6 maanden lange mentortraject bij Raisa heb ik veel geleerd. De sessies die we hadden waren zo waardevol. Het zorgde ervoor dat ik veel meer structuur kreeg (love structuur!!) en het gaf mij nog meer kracht en motivatie om te werken aan mijn nieuwe producten. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat ik nu een heel helder beeld heb van waar ik naartoe wil werken. De eerste stap om daar te komen is al gezet en dat was het lanceren van mijn branding traject. Een traject waarbij ik mijn klanten persoonlijk begeleid met het neerzetten van een sterke branding, door middel van strategie én design. Dit traject is zo waardevol en het zorgt voor een enorme transformatie bij de onderneming van mijn klanten. Dat is precies wat ik altijd al wou bereiken met mijn aanbod!


Naast deze belangrijke gebeurtenissen heb ik nog veel meer mooie dingen gedaan afgelopen jaar. Hieronder heb ik de mooiste dingen op een rijtje gezet:


- Ik luisterde enorm veel inspirerende podcasts (mijn favoriete podcasts waren: De Ninke van der Leck Podcast, Purpose Podcast met Joyce Celine en FLOW met Marlou Volkerink)

- Ik ben veel meer gaan reflecteren en schrijven

- Ik heb de Profit First methode toegepast

- 2 fantastische fotoshoots gedaan bij Unienk Fotografie

- Ik nam mijn eerste "praat video" op voor Instagram story

- Ik verhoogde voor het eerst (na drie jaar) mijn uurtarief

- Ging naar het Brandfire event

- Werkte samen met Iris van Oog in Oog Fotografie aan een nieuw side project

- Hield “De kracht van branding 5 daagse” op mijn Instagram account

- Ik heb 7 huisstijl mogen ontwerpen en nog veel meer andere leuke dingen

- Ik fotografeerde de ontmoeting tussen en een zusje en baby in het ziekenhuis (zo mooi om te doen!!)

Zo, dat was me wel een jaar! Er waren veel ups maar ook veel downs. Die pandemie hakt er bij iedereen op één of andere manier wel in, maar het belangrijkste is dat je blijft genieten van de mooie dingen. Aankomend jaar ga ik verder werken om mijn aanbod compleet te maken. Zoals ik al zei is het branding traject de eerste stap en ik heb nog veel mooie ideeën. Ik ben ook heel benieuwd wat er allemaal op mijn pad gaat komen en welke ondernemers ik dit jaar mag gaan helpen met hun transformatie!


Als je helemaal tot hier bent gekomen met lezen, wauw bedankt! Ik vind het zelf altijd heel interessant en inspirerend om te zien, horen en lezen wat andere ondernemers meemaken dus ik hoop jou hier ook enigszins mee geïnspireerd te hebben. Stuur je mij een berichtje over wat jij vond van dit verhaal? Ik ben heel benieuwd en zou het leuk vinden om te horen!


Heel veel geluk en succes in 2021!


Liefs,


Nienke


Ps: Hier zijn nog wat resultaten van project waar je aan heb mogen werken!0 reacties